- Sociale kaart gemeente Oss, zie laatste hoofdstukken.
- Wanneer ben ik mantelzorger?
- Mantelzorg.nl
- Kennisplein Zorg voor Beter
- Mantelzorg door ONS welzijn
- Verouderd Mantelzorg Oss
- Mantelzorg Gemeente Oss
- Voor goede samenwerking tussen zorg, welzijn en gemeente: In voor Mantelzorg
- Instructievideo’s en wegwijs als mantel- zelfzorger: S@men Beter Thuis
- Persoonsgebonden budget (PGB)
- Mantelzorgelijk: lotgenoten, deelgenoten, bondgenoten.
- Geldzaken, financiële regelingen en vergoedingen op een rij.
- Wonen en mantelzorg, waar moet je op letten?
- Vervangende zorg, voor als je even je rust moet nemen
- Mantelzorg en werk: wat zijn de mogelijkheden?
- Mantelzorg en sociaal werkers. Een opiniestuk met een mogelijke verklaring waarom mantelzorgers geen mantelzorger genoemd willen worden.
Mantelzorg?
Mantelzorg staat al jaren als onderwerp op onze agenda. In het begin hebben we ons sterk gemaakt om de gelden bestemd voor mantelzorg ook daadwerkelijk te besteden aan mantelzorg. Want deze gelden vloeiden in de gemeentekas zonder duidelijke bestemming. Gelukkig worden ze nu steeds meer ook echt voor mantelzorg ingezet. Er is zelfs een beleidsambtenaar aangesteld die zich met mantelzorg bezighoudt.
We zijn daar dan ook echt blij mee.
Toch neemt de urgentie van mantelzorg toe. 1 op de 3 mensen geven mantelzorg. 4 miljoen geven het langdurig en bijna 1 miljoen ook nog eens intensief. Voor een groot aantal mensen is mantelzorg vanzelfsprekend en geeft het voldoening. Maar mantelzorg kan ook een enorme impact op iemands levenskwaliteit hebben. Werk, gezin en eigen gezondheid lopen gevaar. Dan is het fijn als er een vangnet is.
Daarom is 2024 het jaar waarin wij mantelzorg als speerpunt hebben gekozen. Wij niet alleen. Naast ons hebben ook de Seniorenraad Oss, vakbond FNV en de gemeente Oss samen met Ons Welzijn mantelzorg gekozen als thema waaraan speciale aandacht aan geschonken wordt.
Het Nationaal Mantelzorg onderzoek 2024
Mantelzorgers in Nederland staan onder toenemende druk, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Nationaal Mantelzorgonderzoek, uitgevoerd onder 1.946 mantelzorgers. Een opvallende 53% van de respondenten zorgt zeven dagen per week voor hun naasten, een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar.
Lees meer via de website van het Nationaal Mantelzorg onderzoek.